Toerisme en Geschiedenis : De stad Troyes

Op slechts 20 km van de camping ligt Troyes, een bestemming met duizend kleuren die niemand onverschillig laat.

Deze "stad" op menselijke schaal, rijk aan geschiedenis en erfgoed, zal zeker indruk maken op liefhebbers van architectuur en geschiedenis. Om het beter te begrijpen, hoeft u alleen maar door de negen wijken te lopen waaruit het bestaat om een reis terug in de tijd te maken dankzij een uitzonderlijke architectuur die nog steeds goed bewaard is gebleven. Deze bewaring is van dien aard dat een koopman uit de tijd van de grote Champagnebeurzen de plaats van zijn kraam ook vandaag nog zeker zou herkennen. Sinds de Middeleeuwen hebben bepaalde straten dezelfde naam behouden en hebben de huizen hun kelders behouden; de huizen in Troyes zijn in de 16e eeuw op identieke wijze herbouwd om de middeleeuwse architectuur van de Champagne te behouden. Slenterend door de kleurrijke straten van Troyes of de stad van de tien kerken, zult u het harmonieuze contrast waarderen dat de geschiedenis heeft achtergelaten tussen historische en moderne gebouwen.

Het verleden van de stad kunt u ook ontdekken aan de hand van zijn knowhow, zijn ambachtslieden, zijn pittoreske straatjes en zijn talrijke musea, zoals :

Het Musée des Beaux-Arts et d'Archéologie: Vlakbij de kathedraal bevindt zich in de voormalige abdij Saint-Loup, die in het begin van de Middeleeuwen werd gesticht en verbouwd, het Musée des Beaux-Arts et d'Archéologie de Troyes. De revolutionaire confiscaties vormen de oorsprong en de kern van de collecties van het museum.

Het natuurhistorisch museum (Musée Saint-Loup): De oorsprong van het Museum van Troyes dateert van het einde van de 18e eeuw. Opgericht door professoren van de centrale school van het departement Aube, waren de eerste collecties bestemd voor onderwijsdoeleinden. Vandaag bestaat de uitdaging erin deze collecties tot leven te brengen en ze te verbinden met de wereld van vandaag, met respect voor hun geschiedenis. De rol van het museum bestaat erin de collecties te bewaren, te bestuderen en te verrijken, maar ook ze te verspreiden, ze voor iedereen toegankelijk te maken, zowel voor onderzoekers en specialisten als voor een zo groot mogelijk publiek, zodat deze inspanning om wetenschappelijke kennis over te dragen en te ontwikkelen, kan worden voortgezet.

Museum van 16e eeuwse Champagne kunst (Hôtel de Vauluisant): De oorsprong van de collecties van het Museum voor Champagnekunst uit de 16e eeuw is dezelfde als die van het Museum voor Schone Kunsten en Archeologie. Het belang van de collecties maakte het noodzakelijk ze over twee gebouwen te verdelen. Zo werden in 1949 in het Hôtel de Vauluisant de collecties gewijd aan de kunst van de 16e eeuw ondergebracht, met opmerkelijke schilderijen en beeldhouwwerken die een beeld geven van de buitengewone bloei van de religieuze kunst in Troyes en Champagne in die tijd.

Musée de l'outil et de la pensée ouvrière: Dit huis herbergt een collectie werktuigen uit de 17e en 18e eeuw die uitzonderlijk rijk en verscheiden is. Opgericht onder impuls van pater Paul Feller (1913-1979), is het Maison de l'Outil uitgegroeid tot het grootste museum van handgereedschap ter wereld, omwille van de kwaliteit, de kwantiteit en de volledigheid van de gepresenteerde gereedschappen, maar ook omwille van de unieke, tijdloze scenografie, die het tot het "Louvre van de arbeider" maakt.

Musée de la Bonneterie (Hôtel de Vauluisant): Het museum roept de meest emblematische activiteit van Troyes op. We hebben het over een voorouderlijke knowhow die de creatie van textiel is. Ontdek de evolutie van de houten weefgetouwen naar de geperfectioneerde machines van de "Gouden Eeuw" in de 19e en 20e eeuw. U zult ook breiwerk zien: kousen, sokken, truien en onderbroeken waarin techniek en esthetiek samengaan.
De 19e eeuw was de gouden eeuw van de kousenmode in Troyes. Dankzij de industriële revolutie werd Troyes de hoofdstad van kousen en breigoed. Er ontstonden fabrieken en schoorstenen markeerden het landschap van de stad.

De stad van het glas in lood: In de zomer van 2022 wordt in Troyes, in het hart van de Aube en Champagne, de stad van het glas in lood onthuld, de Europese hoofdstad van het glas in lood. Dit is een grootschalig wetenschappelijk, cultureel, educatief en toeristisch project - een plaats van ontdekking, emotie en experiment tegelijk. De Cité du Vitrail is gevestigd in het Hôtel-Dieu-le-Comte, een opmerkelijk gebouw uit de 18e eeuw dat werd gesticht door Hendrik I de Liberaal, graaf van Champagne, en zal bijna 3.000 m² permanente en tijdelijke tentoonstellingen, pedagogische workshops, een veeleisend cultureel en artistiek programma voor iedereen en evenementenruimten bieden.

Troyes is overigens ook de historische hoofdstad van de Champagnestreek, net als Reims, wat blijkt uit de vorm van het stadscentrum die op een kurk lijkt.

Maar dat is niet alles, Troyes is ook een paradijs voor shoppers dankzij de breigoedindustrie met de beroemde rue Emile-Zola, en de twee merkwinkelcentra: Marques Avenue in Saint-Julien-les-Villas en McArthur Glen in Pont-Sainte-Marie, die geweldige aanbiedingen bieden. Het wordt nu de Europese metropool van factory outlets en merkencentra genoemd.

En wist u dat de beroemde Krokodil Lacoste en Petit Bateau in Troyes zijn geboren?

Wat de gastronomie betreft, zal de stad uw smaakpapillen prikkelen dankzij de beroemde andouillette de Troyes die wordt aanbevolen door de A.A.A.A.: "Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique", vergezeld van lokale producten zoals de chaource A.O.C en/of een goed glas Champagne.

Het is duidelijk dat Troyes een mengeling van passies en rijk erfgoed heeft dat aan alle profielen kan worden aangepast en iedereen kan bekoren.

 • © Studio OG - rue de troyes
   
  Camping Champagne Ardenne : Troyes
  © Studio OG
 • © Studio OG - cathedrale troyes
   
  Camping Frankrijk Aube : Cathédrale
  © Studio OG
 •  
  Camping Champagne Ardenne : Troyes
  © Studio OG
 
03 25 41 24 36